Čemu ovaj blog?

Osnovni cilj autora ovog bloga jeste da na njemu objavljuje istorijske i političke činjenice koje savremeni politički i medijski establišmenti, internacionalni i nacionalni, sistematski skrivaju i falsifikuju. To se naročito odnosi na činjenice o radničkom pokretu i njegovoj klasnoj borbi, kojima ti establišmenti pokušavaju da odreknu čak i samo postojanje i stalno se iznova zaprepašćuju zašto im to nikako ne polazi za rukom. U svojim obmanama i samoobmanama, nosioci tih establišmenata često zaista i nisu više u stanju da razlikuju svoju falsifikovanu sliku o stvarnosti i samu stvarnost. Zato su uvek iznova zbunjeni i pogubljeni kada ih ta stvarnost opovrgava i odbija da se uklopi u njihove oskudne i nategnute šeme i koncepte, opredeljene i motivisane vladajućim interesima na planeti – interesima krupnog imperijalističkog, parazitskog i reakcionarnog, kapitala.

9 reagovanja to “Čemu ovaj blog?”

  1. ilegalac Says:

    Odlično, da je barem više ljudi kao što si ti, pravih internacionalista, ljevičara, trockista. Svaka čast, i samo tako nastavi. Pozdravi podrške iz Sarajeva!

  2. sabahudin Says:

    „objavljuje istorijske i političke činjenice“

    Zvuci odlicno, ali prije nego sto krenem da citam, morao bih znati da li autor ima kredibilitet za opisano ‘raskrinkavanje’. Jer ‘cinjenice’ su velika rijec, a na Balkanu se svaka baba bavi istorijom i geopolitikom, pa bi bilo lijepo da znamo kako autor dolazi do svojih informacija.

    Unaprijed zahvalan, sve najbolje.

  3. Pavluško Imširović Says:

    A kako to „unapred“ možeš proceniti i utvrditi kredibilitet autora i činjenica o kojima on piše tj. ako ne čitaš i ne vidiš da li on za te činjenice navodi proverive izvore i da ti izvori nisu nikakva tajna?! Većina činjenica se objavljuju fragmentarno i iskrivljeno interpretacijama ili u malo poznatim javnim stručnim publikacijama i izvorima i treba ih naprosto naći i umeti povezati i videti u njihovom stvarnom značenju.

  4. sabahudin Says:

    Pa postoji nesto sto se zove track record. Recimo, Chomsky nije istoricar, ali je kredibilitet zasluzio prije svega svojim radom u lingvistici, a onda se i tokom godina dokazao u aktivizmu. Kao iskren, temeljan i objektivan.

    Dakle, na osnovu cega mozemo isto zakljuciti o vama? Pravo ime nije dostupno, ali bi barem profesija ili neka indikacija mogla da stoji. Bez toga, ‘cinjenice’ mogu biti provjerljive, ali ostaju u domenu interpretacije. Radi se o povjerenju – da li se vasim interpretacijama moze vjerovati? Jedan dio odgovora dobija se citanjem tekstova, a drugi gore pomenutim.

  5. Pavluško Imširović Says:

    Opet istrčavaš k’o ždrebe pred rudu. Otkuda ti to „da pravo ime nije dostupno“ i da neko mora biti bar Chomsky da bi imao kredibilitet?! Probaj malo da proguglaš sa mojim imenom za koje hrabro „misliš“ da nije pravo i da je bez ikakvog kredibiliteta. A valjanost interpretacija se ne proverava imenom autora nego valjanošću njene metodologije i valjanošću činjenica na kojima se zasniva. No, ti izgleda da tražiš samo opravdanje za tvoju fantastičnu lenost da čitaš i da misliš, a usput bi malo i da šuplje kao pametuješ. :)

  6. sabahudin Says:

    Izvinjavam se, zaista sam mislio da se radi o pseudonimu. Nadam se da to nece zvucati uvrijedljivo, ali ime je prilicno neobicno. To je jedan od razloga za nesporazum.

    Ako nista, hrabar sam ;). Mada, nisam utvrdio da je vase ime bez ikakvog kredibiliteta, nego pitao na cemu pociva taj kredibilitet. Sa druge strane, vi ste izgleda prilicno sujetni, cim vec stavljate intelektualne sposobnosti pod navodnike. Ako je grijeh sto nisam dosad cuo za vas, primam ga na sebe.

    Ja nisam nimalo lijen, nego mi je struka nesto potpuno drugo, pa nemam namjeru provjeravati sve objavljene informacije, pa jos i metodologiju i valjanost cinjenica i izvora, nego trazim ljude kojima mogu vjerovati za stvari koje su izvan mog domena. Vremena je sve manje, i to implicira potrebu za povjerenjem. Vi moje trosite maltene prije nego sto ste ga i stekli.

  7. Pavluško Imširović Says:

    Ma verovatno sad ja treba da se izvinim ako izgleda da sam možda posumnjao u intelektualne sposobnosti nekoga čije ime (i bez prezimena) očigledno i tako hrabro uliva kredibilitet jednako uverljiv kao i par njegovih nesuvislih rečenica o „ličnom kredibilitetu autora“ kao preduslovu da uopšte nešto uzme da čita. Nešto baš neću zažaliti za tim vašim poverenjem kojim tako mašete. U Holandiji izgleda baš rade „oni kafići“? :)

  8. sabahudin Says:

    A moj Pavlusko, dobiste vi jos par minusa, a nije moralo tako. Nista, sve najbolje, mozda nesto vase i procitam, pa se javim opet. Mozda i ne.

  9. Pavluško Imširović Says:

    Bujrum kad i ako nešto pročitate. Tad bi možda i imali o čemu sadržajno pričati, a ovako je to samo mlaćenje prazne slame.

Postavi komentar